Psychologie

Hoe vind ik rust?

Vrouw met telefoon Posted On
Posted By zwaarweer4332

We leven in een hectische tijd waarin vaak van je verwacht wordt dat je de hele dag ‘aan’ staat en bereikbaar moet zijn. Voor je partner, je kinderen, je collega’s. Soms willen ze allemaal tegelijk iets van je. Het is belangrijk om hier af en toe even een break van te nemen en rust te vinden, zodat je het daarna allemaal weer aan kan. Maar hoe doe je dat.

Telefoon

Een belangrijke bron van onrust is je telefoon. Realiseer je dat alleen omdat je de hele dag bereikbaar KAN zijn, dat dit niet perse hoeft. Kom los van je telefoon in kleine stappen:

  1. Zet meldingen uit van berichtenservices zoals Facebook Messenger en Whatsapp. Als je een geluidje hoort van een berichtenservice dan laat het je niet meer los. Je MOET kijken. Al zeg je nog zo hard tegen jezelf dat je nu geen tijd of zin hebt, je weet dat je een berichtje hebt en je kan pas weer innerlijke rust vinden als je het berichtje hebt gelezen. Zet dus gewoon je meldingen uit! Wat niet weet wat niet deert. En als ze je echt nodig hebben, dan bellen ze wel.
  2. Realiseer je dat elke app op je telefoon zo gemaakt is om jouw verslaafd te krijgen aan die app. Vooral in social media apps en game apps weten ze je elke keer weer te triggeren om verder te scrollen of door te spelen. Wie is hier nou eigenlijk de baas? Jij of die apps?
  3. Laat je telefoon bij houden hoeveel schermtijd je hebt per dag. Als je aan het eind van een dag ziet dat je 6 uur hebt verspild op je telefoon, dan besef je uiteindelijk het letterlijk een verspilling van tijd is. 

Rust in je hoofd vinden

Innerlijke rust vind je niet zomaar. Je moet echt los komen van je omgeving. Daarom begonnen we dit artikel ook met los komen van je telefoon, want dat is echt een grote stoorzender om de rust te vinden die je verdient. 

Zorg er ook voor dat je fysiek niet gestoord wordt. Leg uit aan je huisgenoten, partner en/of kinderen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Dan trek je je terug in je slaapkamer of ga je een eind fietsen of wandelen. Leg uit dat ze het niet persoonlijk moeten opvatten, maar dat je je gedachten op een rijtje moet zetten.

Doe dat dan ook. Doe een activiteit die je op de automatische piloot kan doen, zoals wandelen, en laat je gedachten de vrije loop. Druk niks weg, ook de negatieve gedachten niet, want dit is het moment om ze toe te laten en een plekje te geven. Denk er over na. Is het een situatie die je kan oplossen. Meestal niet. Laat het dan gaan. Kijk naar de bomen die bewegen in de wind en stuur je gedachten mee met de wind. Adem ze uit en blaas ze weg. 

Doe dit regelmatig, als het lukt dagelijks aan het eind van de dag om elke dag af te sluiten. 

Related Post

leave a Comment