Psychologie

Zo houd je je hoofd koel

Posted On
Posted By zwaarweer4332

We kennen allemaal wel situaties waarin het lastig is om rustig te blijven en je hoofd koel te houden. Die situatie kan voor iedereen anders zijn en ook iedereen gaat er anders mee om, maar als je niet rustig blijft is het resultaat voor iedereen hetzelfde: je emmer loopt over, je ontploft. Je zegt dingen waar je spijt van krijgt, je doet dingen waar je spijt van krijgt. We beschrijven hieronder een paar praktische handvatten die je hopelijk in de toekomst door momenten heen loodsen waar je normaal niet rustig kan blijven.

Stress

De grootste factor die voorkomt dat jij rust vindt is stress. Die heb je vast vaker gehoord. Stress is voor iedereen anders en iedereen gaat er anders mee om. Let op dat je er goed achter komt wat jouw stressfactoren zijn. Dit lijkt simpel, je kan zeggen: m’n werk, het is te druk. Maar probeer dieper te kijken dan dat. Krijg je echt meer op je bordje dan je aankan of kan je bijvoorbeeld je werk niet doen zoals jij zou willen. Is het werk niet uitdagend en verveel je je eigenlijk kapot? Teveel werk en je vervelen klinkt contra, maar dat is het niet. Want stel je voor dat al het werk dat je krijgt heel leuk is en je er heel enthousiast van wordt? Zou het je dan nog steeds zoveel stress bezorgen?

Hoe blijf je rustig bij stress? Dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan: zorg dat je de bron van je stress vindt en zorg dat het verdwijnt uit je leven. Dat hoeft niet van de ene op de andere dag, ik zeg je niet dat je nu naar je baas moet stappen en je ontslagbrief moet inleveren, maar maak een plan. Moet je nog iets leren voordat je aan de slag kan bij een andere werkgever? Zorg dat je die kennis vergaart. Maak een plan en volg het. Dat plan is jouw toekomst, je krijgt een doel en toekomstperspectief. Dat maakt je huidige werk opeens een stuk draaglijker, want je weet dat er een einde aan komt, als je maar je plan volgt. Er is een betere toekomst.

Acute stress

Stress is niet altijd iets dat zich opbouwt en opeens barst, zoals zo vaak gebeurt in werksituaties. Soms kom je in een situatie terecht waarin er opeens heel veel stress is, zoals een ongeluk. Je hoeft niet zelf betrokken te zijn bij dat ongeluk, maar je bent erbij. Wat moet je doen? Hulp verlenen? 112 bellen? Gaan roepen? De meeste mensen denken op dit punt niet meer na en doen gewoon iets, wat resulteert in rare reacties, zoals de nasleep van het ongeluk filmen. 

Jouw gedrag in een situatie van acute stress is dus sterk afhankelijk van hoe je rustig kan blijven. 

De gouden tip is om allereerst de drang te onderdrukken om meteen iets te doen zonder na te denken. Denk na! Sta stil, haal adem en observeer. Wat is er nodig in deze situatie? Medische hulp? Kan jij dat voldoende bieden? Nee? Bel 112. 

Het klinkt zo simpel, maar het is echt lastiger in een heftige situatie.

Rustig blijven bij conflict

Bovenstaande stappen kan je ook volgen bij conflict. Als je wordt uitgedaagd moet je nadenken wat het resultaat is als je diegene een klap verkoopt of flink uitscheld. Als je woede voelt opborrelen loop dan letterlijk weg. Bedenk je dat iemand uitschelden of een klap verkopen misschien voldoening op de zeer korte termijn geeft. Op lange termijn heb je er niks aan, sterker nog, het kan uitlopen op rechtszaken en schadevergoedingen die je moet betalen. Is dat dat ene moment van glorie waard? 

Related Post

leave a Comment