Relatie

Open spreken

Posted On
Posted By zwaarweer4332

Open spreken of open communiceren vinden de meeste mensen in Nederland moeilijk. Dat komt omdat er in vergelijking met veel andere landen nauwelijks aandacht voor is in het basisonderwijs. Vooral in de Verenigde Staten maken jonge kinderen al vroeg kennis met het spreken in het openbaar en dat werpt zijn vruchten af. Amerikanen zijn over het algemeen niet bang om te spreken in het openbaar en weten hoe ze boeiend een verhaal moeten overbrengen.

Nederlanders worden daar niet zo in getraind met als gevolg dat veel mensen angstig zijn en angst beïnvloed je spraak heel erg.

Je stem

Veel mensen spreken verkeerd en bij angst wordt nog erger. Je gaat meer spreken vanuit je keel. Je ademhaling wordt oppervlakkig waardoor je stem omhoog schiet. Er komt een trilling in je stem en je spreekt vaak te snel. Al die factoren van de stem maken het onaangenaam om naar iemand te luisteren. 

Het vervelende is dat je dit natuurlijk merkt tijdens het spreken! Je merkt dat je stem raar klinkt, je verhaal niet goed overkomt en dat mensen afhaken. Dit betekent nog meer stress! Het is een neerwaartse cirkel waar men maar moeilijk uit komt.

Oefen niet alleen de inhoud van je presentatie, maar ook hoe je iets uitspreekt. Probeer te spreken vanuit je buik. Een belangrijk onderdeel hiervan is je ademhaling. Haal diep adem, maar niet overdreven diep. Je hartslag vertraagt hierdoor ook en je krijgt meer zuurstof binnen. Je kalmeert. 

Oefen deze ademhaling regelmatig en je zal in het vervolg dieper ademen waardoor het automatisch gaat als je spreekt. Je stemgeluid zal verbeteren.

Je houding

De titel van dit artikel zegt het al: open. Je houding tijdens het spreken is erg belangrijk. Neem een open houding aan. Dat betekent: sta rechtop, schouders recht en armen naar beneden of je handen rustend op een lessenaar of bureau voor je. 

Probeer tijdens het spreken oogcontact te maken met mensen en af en toe te glimlachen. Dit houdt je toehoorders geboeid. 

Gebaren maken tijdens het spreken is helemaal niet erg, maar laat dit spontaan gebeuren. Als het nep is, komt het nep over en dat gaat mensen merken. Dit leidt af van je verhaal. 

Tot slot is het ook belangrijk om emotie te tonen die past bij het onderwerp. Je kan je voorstellen dat emoties bij een grafrede erg anders zijn dan op een huwelijk. Dat lijkt een open deur, maar houd hier rekening mee!

Related Post

leave a Comment